poniedziałek, 10 lutego 2014

{FOOD & FIT} Mój super mix


Nie będę udawać, że znam się na zdrowym odżywianiu. 
Jem co chcę, nie lubię diet, choć muszę przyznać, że przykładam dużą wagę do tego co wrzucam do garnka. Powoli uczę się, że warto zjeść mniej za to lepszej jakości.

Staram się jest smacznie i zdrowo.

Niestety nie wszystko co smaczne jest zdrowe. Życie. Czasem po prostu nie można mieć ciasteczka i zjeść ciasteczka. 
Z tego powodu wymyśliłam kilka food hacków, czyli sztuczek dotyczących tego jak sprawić by niezdrowe jedzenie stało się odrobinę zdrowsze.

Oto jeden z pomysłów: SUPER MIX

Jest to mieszanka otrębów żytnich, otrębów owsianych, siemienia lnianego oraz sezamu

Wskazówka: Sezam i siemię lniane przed połączeniem z pozostałymi składnikami miksuję w młynku do kawy przez kilka sekund.

Mieszankę tę stosuję by wzbogacić moją dietę w błonnik oraz witaminy i składniki mineralne.

Dosypuję swój mix do jogurtu, koktajli owocowych, owsianki, sosów, zup, panierek oraz ciast (szczególnie tart na słono oraz pizzy). Nie używam tego dużo (wysoka wartość energetyczna oraz duża ilość błonnika), ale staram się codziennie zjeść odrobinę.

Co istotne ta mieszanka nie zmienia smaku potraw.

Oto jakie właściwości mają poszczególne składniki:
  • OTRĘBY ŻYTNIE
Otręby żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo.


Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna856kJ/ 205kcal
Białko15,0g
Tłuszcz4,3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,6g
Węglowodany26,0g
w tym cukry3,0g
Błonnik pokarmowy39g
Sód0,002g
Kwas foliowy72µg (36%)*
Potas900mg (45%)*
Fosfor750mg (107%)*
Żelazo9,5mg (68%)*
Magnez300mg (100%)*
Cynk8mg (53%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Źródło: Sante
  • OTRĘBY OWSIANE

Otręby owsiane stanowią ważną część codziennej diety ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Są również naturalnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych.
Oprócz błonnika, otręby owsiane są również źródłem witamin (m.in. kwasu foliowego) i składników mineralnych. Wśród tych ostatnich, jakie możemy pozyskać spożywając otręby są: potas, fosfor, żelazo czy magnez.
Uwaga: zawierają gluten. 

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna1584 kJ/ 376 kcal
Tłuszcz 7,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,3g
Węglowodany 55,7g
w tym cukry1,5g
Błonnik 10,5g
Białko17,3g
Sól0,008g
Witaminy:
Kwas Foliowy51µg (25,5%)*
Kwas pantotenowy1,4mg (23,3%)*
Składniki mineralne:
Potas565mg (28,3%)*
Fosfor733mg (104,7%)*
Żelazo5,4mg (38,6%)*
Magnez235mg (62,7%)*
Cynk3mg (30%)*
Mangan
0,5mg (25%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Źródło: Sante

  • SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane jest źródłem białka i błonnika pokarmowego, witamin: niacyny, kwasu foliowego, witaminy B1 i B6 oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. 


Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna2115kJ (513 kcal)
Białko19,8g
Tłuszcz 41,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone3,7g 
Węglowodany 1,0g 
w tym cukry0,5g
Błonnik pokarmowy26,4g
Sód0,03g
Witamina B6
0,47mg (33%)*
Tiamina (wit.B1)
1,64mg (149%)*
Niacyna (wit.PP)
8 mg (50%)*
Kwas Foliowy87µg (43%)*
Potas813mg (41%)*
Magnez392mg (104%)*
Fosfor642mg (92%)*
Żelazo5,7mg (41%)*
Cynk4,3mg (43%)*
Wapń255mg (32%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Źródło: Sante
  • SEZAM
Sezam jest źródłem białka, witamin: niacyny, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Sezam to również źródło składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi

Sezam w ilości 1 młynka na litr mieszanki nie nadaje mieszance żadnego smaku.


Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 2709kJ/648kcal
Białko23,2g
Węglowodany2,1g
w tym cukry0,2g
Tłuszcz59,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone6,6g
Błonnik pokarmowy7,9g
Sód0,013g
Witaminy 
Witamina E2,5mg (21%) 
Tiamina (wit. B1)0,78mg (71%)
Ryboflawina (wit. B2)
0,45mg (32%)
Niacyna (wit. PP)
7,5mg (47%)
Witamina B60,79mg (56%)
Kwas foliowy97µg (48%)
Składniki mineralne
Potas387mg (19%) 
Magnez377mg (100%)
Fosfor775mg (111%)
Żelazo5,9mg (42%)
Cynk2,7mg (27%)
Miedź1,3mg (130%)
*% zalecanego dziennego spożycia
Źródło: Sante


Produkty kupuję w różnych sklepach i od różnych producentów. Tutaj przywołałam produkty od jednego producenta z uwagi na to, że na jego stronie znajdują się obszerne informacji na temat poszczególnych produktów.

Może macie pomysły, co warto jeszcze dorzucić do takiej mieszanki?

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł.... wystarczy codziennie trochę do czegoś dorzucić aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin itp. Też lubię różne ziarna i najczęściej dorzucam je właśnie do jogurtów i sałatek. Mamy też ulubione zbożowe ciasteczka. Następnym razem jak będę piekła to wrzucę je na bloga. Jest to fajna alternatywa dla ciastek sklepowych, dają uczucie sytości i energii na długo :) przy okazji zapraszam na CANDY :)

    OdpowiedzUsuń