Nie będę udawać, że znam się na zdrowym odżywianiu.
Jem co chcę, nie lubię diet, choć muszę przyznać, że przykładam dużą wagę do tego co wrzucam do garnka. Powoli uczę się, że warto zjeść mniej za to lepszej jakości.
Staram się jest smacznie i zdrowo.
Niestety nie wszystko co smaczne jest zdrowe. Życie. Czasem po prostu nie można mieć ciasteczka i zjeść ciasteczka.
Z tego powodu wymyśliłam kilka food hacków, czyli sztuczek dotyczących tego jak sprawić by niezdrowe jedzenie stało się odrobinę zdrowsze.
Oto jeden z pomysłów: SUPER MIX
Jest to mieszanka otrębów żytnich, otrębów owsianych, siemienia lnianego oraz sezamu.
Wskazówka: Sezam i siemię lniane przed połączeniem z pozostałymi składnikami miksuję w młynku do kawy przez kilka sekund.
Mieszankę tę stosuję by wzbogacić moją dietę w błonnik oraz witaminy i składniki mineralne.
Dosypuję swój mix do jogurtu, koktajli owocowych, owsianki, sosów, zup, panierek oraz ciast (szczególnie tart na słono oraz pizzy). Nie używam tego dużo (wysoka wartość energetyczna oraz duża ilość błonnika), ale staram się codziennie zjeść odrobinę.
Co istotne ta mieszanka nie zmienia smaku potraw.
- OTRĘBY ŻYTNIE
Otręby żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 856kJ/ 205kcal |
Białko | 15,0g |
Tłuszcz | 4,3g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6g |
Węglowodany | 26,0g |
w tym cukry | 3,0g |
Błonnik pokarmowy | 39g |
Sód | 0,002g |
Kwas foliowy | 72µg (36%)* |
Potas | 900mg (45%)* |
Fosfor | 750mg (107%)* |
Żelazo | 9,5mg (68%)* |
Magnez | 300mg (100%)* |
Cynk | 8mg (53%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
- OTRĘBY OWSIANE
Otręby owsiane stanowią ważną część codziennej diety ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Są również naturalnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych.
Oprócz błonnika, otręby owsiane są również źródłem witamin (m.in. kwasu foliowego) i składników mineralnych. Wśród tych ostatnich, jakie możemy pozyskać spożywając otręby są: potas, fosfor, żelazo czy magnez.
Uwaga: zawierają gluten.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 1584 kJ/ 376 kcal |
Tłuszcz | 7,0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3g |
Węglowodany | 55,7g |
w tym cukry | 1,5g |
Błonnik | 10,5g |
Białko | 17,3g |
Sól | 0,008g |
Witaminy: | |
Kwas Foliowy | 51µg (25,5%)* |
Kwas pantotenowy | 1,4mg (23,3%)* |
Składniki mineralne: | |
Potas | 565mg (28,3%)* |
Fosfor | 733mg (104,7%)* |
Żelazo | 5,4mg (38,6%)* |
Magnez | 235mg (62,7%)* |
Cynk | 3mg (30%)* |
Mangan
| 0,5mg (25%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
Źródło: Sante
- SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane jest źródłem białka i błonnika pokarmowego, witamin: niacyny, kwasu foliowego, witaminy B1 i B6 oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 2115kJ (513 kcal) |
Białko | 19,8g |
Tłuszcz | 41,9g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,7g |
Węglowodany | 1,0g |
w tym cukry | 0,5g |
Błonnik pokarmowy | 26,4g |
Sód | 0,03g |
Witamina B6 |
0,47mg (33%)*
|
Tiamina (wit.B1) |
1,64mg (149%)*
|
Niacyna (wit.PP) |
8 mg (50%)*
|
Kwas Foliowy | 87µg (43%)* |
Potas | 813mg (41%)* |
Magnez | 392mg (104%)* |
Fosfor | 642mg (92%)* |
Żelazo | 5,7mg (41%)* |
Cynk | 4,3mg (43%)* |
Wapń | 255mg (32%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
- SEZAM
Sezam jest źródłem białka, witamin: niacyny, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Sezam to również źródło składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi.
Sezam w ilości 1 młynka na litr mieszanki nie nadaje mieszance żadnego smaku.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 2709kJ/648kcal |
Białko | 23,2g |
Węglowodany | 2,1g |
w tym cukry | 0,2g |
Tłuszcz | 59,9g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,6g |
Błonnik pokarmowy | 7,9g |
Sód | 0,013g |
Witaminy | |
Witamina E | 2,5mg (21%) |
Tiamina (wit. B1) | 0,78mg (71%) |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,45mg (32%) |
Niacyna (wit. PP) | 7,5mg (47%) |
Witamina B6 | 0,79mg (56%) |
Kwas foliowy | 97µg (48%) |
Składniki mineralne | |
Potas | 387mg (19%) |
Magnez | 377mg (100%) |
Fosfor | 775mg (111%) |
Żelazo | 5,9mg (42%) |
Cynk | 2,7mg (27%) |
Miedź | 1,3mg (130%) |
*% zalecanego dziennego spożycia |
Źródło: Sante
Produkty kupuję w różnych sklepach i od różnych producentów. Tutaj przywołałam produkty od jednego producenta z uwagi na to, że na jego stronie znajdują się obszerne informacji na temat poszczególnych produktów.
Może macie pomysły, co warto jeszcze dorzucić do takiej mieszanki?
Bardzo fajny pomysł.... wystarczy codziennie trochę do czegoś dorzucić aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin itp. Też lubię różne ziarna i najczęściej dorzucam je właśnie do jogurtów i sałatek. Mamy też ulubione zbożowe ciasteczka. Następnym razem jak będę piekła to wrzucę je na bloga. Jest to fajna alternatywa dla ciastek sklepowych, dają uczucie sytości i energii na długo :) przy okazji zapraszam na CANDY :)
OdpowiedzUsuń